Bodemverbeteraars in de moestuin: wie zijn ze en wat doen ze? Bodemverbeteraars dragen allemaal rechtstreeks en onrechtstreeks hun steentje bij aan het verbeteren van de structuur en/of het verrijken van jouw bodem. Elke bodemverbeteraar heeft haar eigen eigenschappen en functie(s). Om ze wat beter te leren kennen geef ik jullie hieronder een handig lijstje mee van de meest gebruikte bodemverbeteraars.
Bentoniet
Bentoniet bestaat uit kleimineralen en zorgt ervoor dat (lichte) zandgronden beter water en voeding kunnen vasthouden.
Bentoniet kan ook vermengd worden door de composthoop om de kwaliteit van de compost te verbeteren.
Bodemactivator
Bodemactivator is een organische bodemverbeteraar die zorgt voor een betere bodemvruchtbaarheid en voor een rijk en divers bodemleven dat bodemmoeheid helpt voorkomen. Bodemactivator wordt vooral gebruikt bij uitgeputte moestuinbodems en om vaak betreden bodems terug tot leven te brengen.
Compost (bij voorkeur biologisch)
Compost is een samenstelling van (deels) verteerd plantaardig materiaal en uitwerpselen van bodemdiertjes zoals wormen en pissebedden. Compost is zeer humusrijk en zorgt voor een betere lucht-waterverhouding in jouw bodem. Daarnaast bevat compost ook heel wat voedingsstoffen, alsook nuttige bacteriën die het bodemleven in balans houden en gaat ze ziekteverwekkers tegen.
Het is belangrijk dat compost geen kiemkrachtige zaden bevat.
Gedroogde koemestkorrels
Gedroogde koemestkorrels verrijken de bodem met humus en dat zorgt voor een betere bodemstructuur.
Gedroogde koe-kippen(-paarden)mest (kruimel)
Deze mengeling is nog iets voedingsrijker dan koemest. Daarnaast verrijkt ze net zoals gedroogde koemestkorrels de bodem met humus en zorgt ze voor een betere bodemstructuur.
Lavakorrel (ook lavagruis genaamd)
Lavakorrel is een hard en poreus gesteente van natuurlijke oorsprong dat de eigenschap heeft om zware gronden (zoals kleigrond) te verluchten en/of te draineren. Daarnaast bevat ze ook heel wat essentiële mineralen en sporenelementen.
Lavameel
Door een handje toe te voegen telkens wanneer je een plantje uitplant geef je jouw plantje een mooie start. De aanwezige mineralen en sporenelementen zorgen voor een betere beworteling en plantengroei.
Perliet
Perliet is een vulkanisch gesteente dat zowel door potgrond als door vollegrond kan gemengd worden om de drainage te bevorderen en voor een optimale lucht-waterverhouding te zorgen. Hoe zwaarder de grond, hoe meer perliet mag worden toegevoegd.
Vivimus voor groenten & fruit
Vivimus bevat zeewiermeel en gedroogde paardenmest die het bodemleven stimuleren, alsook een hoog gehalte aan organisch materiaal dat voor een humusrijke en luchtige grond zorgt. Vivimus kun je 1x per jaar mengen door de bovenste bodemlaag of meng je door de uitgegraven grond bij het aanplanten van jouw groenten en/of fruit (1 deel Vivimus + 1 deel uitgegraven grond).
Zeewierkalk (poeder of korrel)
Alvorens je (zeewier)kalk gaat gebruiken is het belangrijk om te weten wat de pH-waarde (zuurtegraad) van jouw moestuin is. Een goede pH-waarde ligt tussen 5,5 en 6,5. Bij deze waarde is de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor jouw gewassen optimaal. Je kunt jouw pH-waarde achterhalen met behulp van een bodemanalyse testkit of pH-meter. Ligt de pH-waarde van jouw moestuin tussen 5,5 en 6,5? Dan hoef je (nog ) geen (zeewier)kalk toe te voegen aan jouw bodem.
Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder jouw grond is. Door kalk toe te voegen verhoog je dus de pH-waarde.
Een pH-waarde tussen 4 en 5,5 is ideaal voor zuurminnende gewassen zoals bessen en aardappelen.
Kolen en bladgewassen zijn dan weer erg kalkminnend en houden van een pH-waarde van 7 en hoger.
Stem het al dan niet gebruiken van zeewierkalk dus vooral af op de pH-waarde van jouw moestuin en de noden van de gewassen die jij daar kweekt.
Daarnaast wordt de structuur van kleigronden ook verbeterd met behulp van kalk. Klei bestaat uit zogenaamde plaatjes en deze plaatjes plakken snel aan elkaar. Calcium is een groot molecuul en zal zich tussen deze plaatjes plaatsen omdat het positief geladen is. Hierdoor kunnen de kleideeltjes niet meer aan elkaar plakken en ontstaat er meer lucht in de bodem.