Voeg, naast de daartoe voorziene meststoffen en compost, regelmatig lavameel (poeder), -gruis of -korrels aan jouw bodem toe.

Lavameel, -korrels en -gruis bevatten silicium, calcium, kalium, fosfor, magnesium en kleimineralen. Bovendien bevat ze ook heel wat sporenelementen.

Vier feiten over lavameel, -korrels en -gruis:

1. zorgt voor voldoende voedingsstoffen

De grote hoeveelheid silicium zorgt ervoor dat fosfor beter uit de bodem kan opgenomen worden.
De mineralen in lavameel geven nuttige stoffen af, zoals kalium en magnesium. Kalium gaat vooral naar de plant, calcium en magnesium zorgen dan weer vooral voor de bodem.

2. zorgt voor meer bodemleven en een betere bodemstructuur

Lavakorrels of -gruis zorgen voor remineralisering van de grond waardoor het aantal micro-organismen in de bodem fors toeneemt. Die micro-organismen zorgen er op hun beurt weer voor dat de planten en gewassen de voedingsstoffen beter kunnen opnemen uit de grond.
Na enkele jaren wordt de grond lichter om te bewerken. De structuur van de bodem wordt na verloop van tijd beter en water wordt beter geabsorbeerd door de bodem.  
Zo is er ook meer ‘plaats’ voor een rijk wortelgestel, wat de plant enerzijds veel weerbaarder maakt en er anderzijds voor zorgt dat ze veel meer en makkelijker voedingsstoffen kan opnemen.

3. zorgt voor gezondere planten en gewassen

Dankzij de sporenelementen komen mineralen en meer vitaminen in de gewassen terecht. Ze maken de gewassen bovendien smaakvoller. Planten kunnen zelf aminozuren en vitaminen aanmaken, maar zelf mineralen aanmaken kunnen ze niet. Vitaminen, eiwitten, enzymen en aminozuren hebben op hun beurt dan weer mineralen nodig om hun taken te kunnen vervullen.

Zijn deze sporenelementen niet aanwezig, dan worden er ook geen mineralen uit de bodem opgenomen door de planten en gaan de planten bijgevolg zware metalen gaan opnemen uit de bodem (bijv. aluminium, kwik of lood). De mens heeft mineralen nodig en bij gebrek aan mineralen gaan ook wij die zware metalen gaan opnemen in ons lichaam, wat uiteraard niet gezond is.
Daarnaast worden de essentiële sporenelementen ook gebruikt voor verdedigingsmechanismen, gezondere groei en betere fotosynthese.

Silicium verhoogt dan weer de stevigheid van de celwanden van de planten en daardoor is de plant steviger en weerbaarder tegen ziekten, insecten, schimmels, plagen en enkele graden vorst.

4. kan dienen als mulchmateriaal

Lavakorrels kunnen ook dienen als mulchmateriaal. Strooi lavakorrels rond en tussen jouw gewassen. De laag lavakorrels zorgt ervoor dat vocht minder snel verdampt, onkruiden minder snel opkomen en beschermen de bodem tegen koude of net hitte.