Meeldauw is één van de meest voorkomende schimmels in de moestuin en deze valt gelukkig makkelijk te bestrijden.

Hoe herken je meeldauw?
Er bestaan twee soorten meeldauw.
Bij echte meeldauw zit het schimmelpluis aan de bovenkant van het blad. Bij valse meeldauw zitten er gele kringvormige vlekken aan de onderkant van de bladeren. Hierdoor vallen ze ook minder snel op.
Echte meeldauw komt vooral voor in de zomer, wanneer het warm en vochtig is.

Wat is de oorzaak?
Meeldauw is een schimmel. Het spreekt voor zich dat dicht bebladerde planten of een plek waar veel planten dicht op elkaar staan sneller aangetast raken met meeldauw. Om dit te voorkomen is het verstandig planten niet te dicht op elkaar uit te planten.
Maar soms doet de natuur haar eigen ding en is de meeldauw sneller dan dat jij jouw plantjes op tijd kan bijsnoeien.
Heeft het een hele week lang veel geregend, afgewisseld met volle zon? Dan is het niet zo vreemd om meeldauw aan te treffen op één of meerdere dicht bebladerde planten.
Geen paniek. Zo behandel je meeldauw:
De eerste stap die je zet is de aangetaste bladeren of plantendelen wegsnoeien. Als je er heel snel bij bent is dit soms al voldoende. Blijf de plant echter wel goed controleren.
Daarnaast bestaat er ook nog een natuurlijk middeltje om de strijd met meeldauw aan te gaan. Meng water (60%) en melk (40%) en doe dit in een plantenspuit. Besproei de aangetaste planten dagelijks met dit middeltje tot er geen meeldauw meer te bespeuren is.
Bij meeldauw kun je er voor kiezen om vooral ook preventief te werk te gaan. Sommige planten zijn erg vatbaar voor meeldauw: denk aan bernagie, fruitbomen, courgette, komkommers en pompoenen.
Deze biologische contactfungicide werkt preventief zeer goed.