Moestuinieren in bakken en potten: het kan zeer zeker! En het is misschien wel dé ideale oplossing voor wie enkel een balkon of (klein) terras heeft en toch wil moestuinieren. Wil jij het ook graag proberen? Hier volgen enkele handige tips:
- De bakken en potten moeten op een goede locatie staan: ze moeten minstens 5 tot 6 uur per dag in het zonlicht staan.
- Overtollig water moet weg kunnen. Indien deze nog niet aanwezig zouden zijn, boor dan enkele gaten in de onderkant van jouw bakken en/of potten voor je ze in gebruik neemt.
- Jouw rug en knieën graag een beetje sparen? Er bestaan een heleboel verhoogde kweektafels- en bakken.
- Of wat denk je van dit handige Upyard systeem waarbij de opbouw en bijpassende accessoires zelf kunt kiezen?
- Zorg voor een goede samenstelling van de ‘grond’ in jouw bakken en potten. Leg onderaan een dunne laag hydrokorrels (2-3cm) en vul aan met een mengeling van 50% moestuinpotgrond en 50% bodemverbeteraar, werk af met een laag van moestuinpotgrond (+- 5cm). Laat een gietrand van 2 tot 3 cm over.
- Daarna neem je elk jaar de toplaag (+- 5cm) weg en kun je om de grond weer iets luchtiger te maken wat lavakorrels door de blijvende laag mengen. Vervolgens kun je een verse toplaag moestuinpotgrond toevoegen.
- Wil je liever in kleine potten gaan moestuinieren? Dan is onderaan een laagje hydrokorrels leggen en daarop aanvullen met moestuinpotgrond voldoende. Maar dan is het wel aangeraden elk jaar minstens de helft van de moestuinpotgrond te vervangen.
- In de meeste moestuinpotgronden zit een basisvoeding voor de eerste 100 tot 150 dagen. Vergeet zeker niet om daarna wekelijks te bemesten met vloeibare meststof.
- Kies voor gewassen die je makkelijk in bakken en potten kunt kweken: vele soorten sla, bepaalde soorten klimcourgette, potaubergines, snackkomkommer, paprika, (struik)tomaten, de meeste kruiden, wortelen...
- Zorg dat je op voorhand goed weet hoeveel ruimte (worteldiepte, straal rond het gewas, hoogte) de gewassen die jij wil kweken nodig hebben en respecteer dit.
- Een moestuin in potten en bakken moet je tijdens de warmste periode (haast) elke dag water geven. De grond droogt er namelijk heel snel uit. Voorkom het snel uitdrogen door ook de grond in jouw moestuinbakken en -potten te mulchen. Verder kun je ook gebruik maken van olla's: graaf ze in op een centrale plek tussen jouw gewassen en vul ze met water. De wortels van jouw gewassen zullen naar de olla toe groeien en water aan de olla onttrekken.
- Maar anderzijds heb je er wel minder omkijken naar: in bakken en potten moet je beduidend minder onkruid wieden dan in de vollegrond én ook spitten of woelen is helemaal niet nodig.
- Bepaalde gewassen die meerjarig maar niet winterhard zijn kun je tijdens de winter makkelijk naar binnen halen: denk bijv. aan pepers, paprika en aubergine.

Wist je dat? Wortelvliegen niet hoger dan 1 meter hoog vliegen? Door jouw worteltjes in een bak op poten te zaaien die hoger is dan 1 meter voorkom je gelijk ook aantasting door de wortelvlieg.
De inhoud van een moestuinbak berekenen? Dat doe je zo:
D (diepte) in meter x B (breedte) in meter x H (hoogte) in meter = X kubieke meter
X x 1000 = Y liter