In september kun je nog even van de (na)zomer genieten, maar het herfstseizoen komt steeds dichterbij. De oogst neemt af en de bodem wordt weer steeds zichtbaarder. Desalniettemin start dan net de periode waarin je nog iets meer aandacht dan gewoonlijk aan jouw bodem kunt besteden.
Enkele tips om tijdens de herfst en winter voor een goede bodem(structuur) te zorgen:
- Spit niet, nooit! Het bodemleven houdt er helemaal niet van om plots 'door elkaar geschud' te worden.
De eerste jaren kun je eventueel in het voorjaar met een woelvork de bovenste laag eens losmaken zonder de grond te keren, maar dat is geen vereiste. - Laat de bodem nooit onbedekt, dit is onnatuurlijk. Voorzie de bodem in de winter altijd van een mulchlaag van bij voorkeur 10 tot 20 cm dik. Deze bevat enkel organisch materiaal zoals compost, versnipperde plantenresten ('chop & drop'), versnipperde groentenresten (zonder zaden), biologische stro (zonder zaden), herfstbladeren, grasmaaisel... Meng er bijvoorbeeld ook wat versnipperde brandnetel, heermoes of smeerwortel door want deze bevatten heel wat essentiële mineralen.
De mulchlaag beschermt het bodemleven tegen te veel UV-licht, voedt het bodemleven en zo ook de bodem zelf en de planten die er nu staan of er later komen te staan, zorgt uiteindelijk voor een betere bodemstructuur, houdt onkruid in toom en zorgt ervoor dat de bovenste laag van de bodem minder snel uitdroogt. - De bodem enkel 'voeden' of 'verbeteren' tijdens de zomermaanden? Dat is een fabeltje.
Na de zomer is jouw bodem behoorlijk uitgeput en daarom is dat ook het ideale moment om jouw bodem nog eens een boost te geven. De ideale boost bestaat uit biologische compost (laag van 1 à 2 cm) of een organische bodemverbeteraar en gedroogde koemestkorrels. - Afhankelijk van de bodemsoort waarop jij tuiniert en de toestand ervan kun je nu ook lavakorrels (kleigrond) of bentoniet (zandgrond) toevoegen.
- Dit is ook de ideale periode om bodemactivator toe te voegen in jouw moestuin. Bodemactivator zorgt voor een rijk en divers bodemleven en helpt zo bodemmoeheid voorkomen.